Трети трезор в Македония взима родната Централна кооперативна банка. Вчера ЦКБ получи разрешение от македонската Комисия за ценни книжа за изкупуване на обикновените акции на Статер банка - Куманово.

Офертата се отнася за всичките 339 178 обикновени акции на Статер банка. ЦКБ се задължава да изкупи книжата по цена 1070 денара за брой. Комисията съобщи, че ЦКБ е депонирала 5.9 млн. евро във валутната сметка на Централния депозитар за ценни книжа, което е достатъчно за плащане по сделката.

Срокът за приемане на офертата за покупка на акциите е 15 дни. ЦКБ има одобрение от Народната банка на Македония за изкупуване на акциите на "Статер" с право на глас и така ще може да придобие 100% от книжата на банката.

Това е третата банка, върху която ЦКБ поема контрол в Македония. През основния си акционер - "Химипорт", ЦКБ притежава дялове в македонските Силекс банка и Пощенска банка. Статер банка е създадена през 1955 г.

В края на 2007 г. собственик на 75.9% от капитала става исландската Milestone EHF, а впоследствие делът е окрупнен чрез увеличение на капитала. Банката има 118 служители, 11 офиси и филиали.

Български компании отдавна са изкушени от финансовите институции в Македония. "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев е мажоритарен собственик на "Интернационална приватна банка". Собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев държат "Уни банка".

Източник: в. Стандарт