ЦКБ взима трета банка в Македония

3031
ЦКБ взима трета банка в Македония

Трети трезор в Македония взима родната Централна кооперативна банка. Вчера ЦКБ получи разрешение от македонската Комисия за ценни книжа за изкупуване на обикновените акции на Статер банка - Куманово.

Офертата се отнася за всичките 339 178 обикновени акции на Статер банка. ЦКБ се задължава да изкупи книжата по цена 1070 денара за брой. Комисията съобщи, че ЦКБ е депонирала 5.9 млн. евро във валутната сметка на Централния депозитар за ценни книжа, което е достатъчно за плащане по сделката.

Срокът за приемане на офертата за покупка на акциите е 15 дни. ЦКБ има одобрение от Народната банка на Македония за изкупуване на акциите на "Статер" с право на глас и така ще може да придобие 100% от книжата на банката.

Това е третата банка, върху която ЦКБ поема контрол в Македония. През основния си акционер - "Химипорт", ЦКБ притежава дялове в македонските Силекс банка и Пощенска банка. Статер банка е създадена през 1955 г.

В края на 2007 г. собственик на 75.9% от капитала става исландската Milestone EHF, а впоследствие делът е окрупнен чрез увеличение на капитала. Банката има 118 служители, 11 офиси и филиали.

Български компании отдавна са изкушени от финансовите институции в Македония. "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев е мажоритарен собственик на "Интернационална приватна банка". Собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев държат "Уни банка".

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...