„БАКБ ще се фокусира върху подпомагане развитието на зелена икономика чрез кредити и други банкови продукти свързани с енергийна ефективност, опазване на околната среда, алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници и устойчива градска среда“, заяви Цветелина Бориславова, на пресконференция по повод насоките в бъдещото развитие на банката на днешната.

Нашата цел е трансформираме кредитния портфейл и преминаване от акцент върху недвижимите имоти и строителството към сектори с устойчиво развитие, които се очаква да станат двигател на икономическото развитие на страната, допълни Бориславова.

За целта, новото ръководство на банката провежда политика към поддържане на висока ликвидност и устойчива ресурсна обезпеченост. От началото на годината привлечените средства от фирми и граждани са нараснали с 36%, а капиталовата адекватност на БАКБ през октомври 2011 г. е 21.6%, при средни нива от 17.5% за страната. Успешно беше увеличен и капиталът на банката с 50 млн. лв. През 2011 година БАКБ изплати две емисии ипотечни облигации в общ размер от 60 млн. евро.

„В бъдещото си развитие БАКБ ще разчита и на иновативни продукти и многофункционален интернет портал, които да бъдат в основата на създаването на виртуална банка. Така банката очаква да оптимизира разходите си, като в същото време постигне по-благоприятни условия за клиентите си. В най-близко бъдеще БАКБ ще започне да издава и банкови карти VISA и MasterCard.“, посочи още Цветелина Бориславова.

Ново направление в дейността на банката ще бъде и специализирано звено за работа с европейски програми и международни финансови институции, като намерението на БАКБ е да предлага съчетание на кредитни продукти с консултации на своите клиенти през целия проектен цикъл.