На 30 юли председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД (

) Цветан Василев беше удостоен с титлата „доктор хонорис кауза" на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски". Това стана на специална церемония в музея на уникалните кристали „Илия Делев" в сградата на университета, съобщават от банката.

Титлата „доктор хонорис кауза" се връчва на Цветан Василев за съществени приноси за повишаване на качеството на обучението в Минно-геоложкия университет.

В академичното си слово Василев отбеляза, че развитието на науката и образованието от една страна, и практиката от друга, трябва да вървят заедно и взаимно да се подпомагат. Най-добрият път към създаването на икономика, основана на знанията, е осъществяването на сътрудничеството между образование и практика.

„Професията на банкера и на геолога си приличат - те отсяват много, за да открият най-доброто" - добави Цветан Василев. „Корпоративна търговска банка е проектът на моя живот" - каза още той. „За 8 години нейните активи са нараснали над 150 пъти".

Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Иван Милев отбеляза, че дейността на Цветан Василев е началото на едно уникално по своята същност публично-частно партньорство между двете институции. Това е пример за взаимоотношения между бизнес и университет и предстои да се развива и усъвършенства в бъдеще.

Накрая Цветан Василев обяви две годишни награди, които ще се връчват ежегодно от името на Корпоративна търговска банка АД. Едната е за първенеца на всеки випуск от Минно-геоложкия университет и ще бъде в размер на 10 000 лв. Другата е за най-добър млад учен в университета, а размерът й е 20 000 лв.

Припомняме ви, че през ноември миналата година Корпоративна търговска банка АД финансира транспортирането на кристалите от колекцията на известния българин Иван Делев. Благодарение на това стана възможно в сградата на Минно-геоложкия университет да бъде открит музея на уникалните кристали. В него са събрани многобройни ценни минерали от различни краища на света, съобщават още от банката.

Сн. Цветан Василев, председател на НС на КТБ (снимка: КТБ)