Швейцарската UBS AG, която е европейската банка с най-големи загуби от кредитната криза, набра около 3.8 млрд. швейцарски франка (3.5 млрд. долара) от продажбата на акции с цел увеличение на капитала си, информира Bloomberg. Банката също така обяви, че очаква загуба за второто тримесечие.

UBS e продала 293.3 млн. акции на цена от 13 франка всяка на малък брой институционални инвеститори. Акциите на банката затвориха вчерашната сесия на борсата в Цюрих при цена от 13.97 франка за брой.

Увеличението на капитала цели повишаване на доверието в банката. UBS обяви още изтегляния на вложения от всичките й подразделения за управления на средства през второто тримесечие. Централната банка на Швейцария миналата седмица обяви, че UBS трябва да увеличи още капитала си и да намали активите си.

От UBS съобщават, че загубата за второто тримесечие се дължи основно на реорганизационни разходи свързани със задълженията на банката, докато оперативната печалба е нараснала в сравнение с първото тримесечие, вследствие на подобрените пазарни условия. Подробните резултати на банката за второто тримесечие се очаква да бъдат публикувани на 4 август.

Банките в САЩ, включително Bank of America Corp. и Wells Fargo & Co. са набрали повече от 75 млрд. долара от продажбата на акции или конвертирането на привилегировани акции в обикновени от началото на май.

UBS е натрупала повече от 53 млрд. долара отписвания на активи и загуби от началото на кредитната криза и трябваше да набере около 34 млрд. долара преди да последното предлагане на акции.

Първичната капиталова адекватност (Tier 1) на UBS ще нарасне до над 11.9% в края на този месец, в сравнение с 10.5% в края на март.