Най-голямата швейцарска банка UBS AG отчете четвъртата си поредна тримесечна печалба и първите си нетни постъпления на средства в подразделението си за управление на богатството от 2008 г. насам.

Печалбата на банката възлиза на 1.66 млрд. швейцарски франка (1.71 млрд. долара) през третото тримесечие, в сравнение със загуба в размер на 564 млн. франка за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.16 млрд. франка, според проучване на Bloomberg News.

Главният изпълнителен директор на банката Освалд Грюбел беше определил спирането на отлива на средства през тази година като наложителен. Богатите клиенти на UBS, които изтеглиха нетните 251.6 млрд. франка за 27-те месеца до юни, са внесли 1.2 млрд. франка през третото тримесечие.

Акциите на UBS поскъпват с 9.9% от началото на годината, докато тези на най-големия й конкурент Credit Suisse Group AG поевтиняват с 21%.

Заможните клиенти на банката започнаха да се отдръпват през 2008 г., след като UBS натрупа рекордни загуби по време на финансовата криза и беше разследвана в САЩ за това, че е помагала на клиенти да укриват данъци.

UBS постигна споразумение с щатските власти и швейцарския парламент през август одобри предаването на информация за над 4 000 клиентски сметки на UBS.

UBS се върна към печалба в края на миналата година, след като реформира подразделението си за инвестиционно банкиране, което отчете повече от 57 млрд. франка загуби преди данъчно облагане в периода 2007-2009 г. Подразделението отчете загуба в размер на 406 млн. франка за третото тримесечие, в сравнение с 1.37 млрд. франка отрицателен резултат година по-рано.