Най-голямата швейцарска банка UBS заяви пред американски съд, че не може да разкрие информация за своите клиенти от САЩ, тъй като това противоречи на швейцарските закони. UBS поиска прекратяване на делото, предаде Би Би Си.

Американските власти подозират около 52 хил. свои граждани, че укриват данъци, използвайки сметки в UBS.

Американската данъчна служба е завела граждански иск срещу швейцарската банка с искане да бъдат разкрити данните на 52-те хиляди клиенти. Сумата върху която не са били платени данъци се изчислява на 15 млрд. долара.

Юристите на UBS заявиха, че ищците не се предоставили никакви доводи, защо финансовата институция трябва да разкрива банковата тайна.

"Швейцарските закони забраняват да се предоставя конфиденциална информация на чужди правителства в случай, че молбата не е постъпила по специални междуправителствени канали", се казва в изявление на швейцарското правителство.

Делото UBS свидетелства, че САЩ са започнали директно настъпление срещу швейцарското законодателство, охраняващо банковата тайна, а също и срещу своите граждани, които не плащат данъци, криейки пари в чужбина.

Швейцария едва отскоро започна да сътрудничи с други страни в сферата на обмена на банкови данни. През февруари UBS трябваше да предостави на американските власти данни за 300 свои клиента.

Източник: БГНЕС