Финансовият надзорен орган на Великобритания (Financial Services Authority - FSA) глоби най-голямата швейцарска банка UBS с 8 млн. британски лири, заради незаконни банкови операции на няколко служители, съобщава днес BBC.

По данни на британския регулатор в банковата сфера, в периода януари 2006 г. - декември 2007 г. четирима служители на UBS извършили незаконни операции, използвайки парични средства от сметките на поне 39 клиента на институцията. Операциите включвали транзакции с чужда валута и скъпоценни метали.

Коментирайки инцидента, представители от швейцарската банка заявиха, че „дълбоко съжаляват за случилото се".

„Оказвайки пълно съдействие на следствието, днес ние сме удовлетворени, че делото е разрешено и вече може да продължим напред", се казва в заявление на банката, която предприе стъпки за отстраняване последиците от инцидента.

Според данни на разследващия FSA и вътрешния контрол на швейцарската банка, служители на UBS са осъществявали около 50 незаконни транзакции на ден, по време на операционния пик.

Британският регулаторен орган обвини швейцарската банка не само по фактите за системен пробив, направил възможен извършването на подобни транзакции, но и за игнорирането на „няколко предупредителни признаци", свидетелстващи за това, че системата на банката не работи.

„Тези служители имали възможност да се възползват от неадекватното функциониране на банковата система на UBS, която им давала свобода в действията за извършване на незаконни операции за сметка на клиенти, които бивали впоследствие прикривани", заяви представителят на FSA Маргарет Коул.

По данни на Коул наложената глоба е една от най-високите наложени някога от регулатора. Първоначално сумата била с 2 млн. лири повече, но предвид сътрудничеството на UBS по следствието, глобата била намалена с 20%.

По-рано тази година претенции към швейцарската банка предявиха и щатските власти. Поводът бе данъчното укриване на доходи на състоятелни американци.

По предварителни данни на американските правоохранителни органи, банката UBS подпомогнала богати американци да скрият от облагане между 15-20 млрд. долара. Те отбелязаха, че за периода от 2002-2007 г. от „тъмните" схеми на швейцарската банка се възползвали около 20 хил. граждани на САЩ. Но с началото на делото списъкът набъбна значително.

От самата банка уверяваха преди това, че става дума за едва няколкостотин клиента от САЩ.

В отговор на повдигнатите от Вашингтон обвинения от UBS склониха да изплатят 780 млн. долара глоба на правителството на САЩ и да сътрудничат по делото за данъчни измами, назовавайки американците, нарушили данъчното законодателство.