UBS AG, европейската банка с най-големи загуби от кредитната криза, обяви първата си печалба от повече от година, информира Bloomberg. Положителният резултат се дължи на възстановяването на подразделението за инвестиционно банкиране и по-малките отчисления свързани със задълженията на банката.

Печалбата на UBS за четвъртото тримесечие възлиза на 1.21 млрд. швейцарски франка (1.13 млрд. долара), в сравнение със загуба от 9.56 млрд. франка година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за печалба в размер на 416 млн. франка, подпомогната от 480 млн. долара данъчен кредит, показва проучване на Bloomberg.

През тази година UBS може да отчете първата си годишна печалба от 2006 г., след като отдели токсични активи на стойност 38.7 млрд. долара във фонд на централната банка, закри 18 500 работни места и назначи 11 нови мениджъри в борда на директорите.

Главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел, който ръководи банката вече почти година, разчита на възстановяване на дейността на подразделението за инвестиционно банкиране, което да помогне за увеличаването на печалбата преди данъци до 15 млрд. франка в период от три до пет години.

Връщането към печалба може да помогне на UBS да спре отлива на богати клиенти, които са изтеглили нетните 228.1 млрд. франка в 21 месеца преди декември, според Грюбел.

"Надяваме се, че завръщането към печалба ще увеличи доверието на клиентите в UBS и ще възстанови нашата репутация," се казва в изявление на Грюбел.

Подразделението за инвестиционно банкиране на UBS обяви 297 млн. франка печалба преди облагане с данъци. Това е и първата му печалба от второто тримесечие на 2007 г. Отчисленията свързани със задълженията на UBS са намалели до 24 млн. франка в сравнение с 1.62 млрд. франка година по-рано. Печалбата от управление на активи нараства с 20% до 284 млн. франка.

Акциите на UBS губят 12% от цената си от началото на годината. Понижението при конкурентната Credit Suisse Group AG е от 15%.