Швейцарската банка UBS AG има за цел да достигне 15 млрд. швейцарски франка (14.9 млрд. долара) годишна печалба преди облагане с данъци в следващите три до пет години, информира Bloomberg. Главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел се опитва да направи най-голямата швейцарска банка отново печеливша.

UBS също така си е поставила и таргет за възвращаемост на собствения капитал от 15-20% за същия период.

Грюбел, който се присъедини към банката през февруари, вече обяви съкращението на 7 500 работни места, продаде бразилското й подразделение, замени четирима членове на борда на директорите и набра 3.8 млрд. франка от акционерите. UBS отчита загуби в последните четири тримесечия, след загуби на инвестиционната й банка изтегляне на средства от страна на клиентите.

Акциите на UBS са поскъпнали с 18% от началото на годината в сравнение с ръст от 102% в цената на акциите на Credit Suisse Group AG, която е втората най-голяма швейцарска банка по активи.

UBS натрупа повече от 50 млрд. долара отписвания на активи и загуби вследствие на кредитната криза. Това са и най-големите загуби отчетени от която и да е европейска банка. UBS беше принудена да вземе помощ от швейцарското правителство през миналата година.

В търсене на рентабилността банката може би отново ще трябва да разчита на същата дейност, която почти я доведе до фалит, а именно търговията с дългови ценни книжа, смятат анализатори.

Печелившото инвестиционно подразделение UBS може също да помогне за спиране на отлива на заможни клиенти от банката. Тези клиенти са изтеглили 182.9 млрд. франка в 18-те месеца преди септември.