Швейцарската банка UBS преживява тежки времена, сблъсквайки се с безпрецедентна криза на доверието (нейни клиенти изтеглиха повече от 83 млрд. швейцарски франка от юли досега), необходимост да прибегне до помощта на държавата, а след това и замесване на името й във финансов скандал в САЩ, започнал през това лято.

Преди броени дни американските финансови служби официално обвиниха бившия ръководител на международното подразделение за управление на частни инвестиции на банката Раул Уейл, смятан за номер три в структурата й, в практики за укриване на данъци на богати американски клиенти, пише "Le Monde".

Според властите става дума за укриване на данъци в размер на 20 млрд. долара на около 20 хиляди клиенти на банката.

През 2001 г. Швейцария и САЩ подписват споразумение, с което банките в европейската страна се задължават да предоставят данни за доходите на американските си клиенти.

Скандалът е втори, след като през лятото Брадли Биркенфелд беше обвинен, че е помогнал на свой клиент- магнат в сферата на имотите, да укрие данъци за 200 млн. долара по сметки на фиктивни компании в Швейцария и Лихтенщайн.

Сега пред швейцарските власти се поставя искането за разкриване на имената и информация за стотици американски клиенти . Американските власти настояват за това и пред UBS

И предвид силното присъствие на американския пазар за изпадналата в затруднения банка, залогът за нея е повече от голям.