Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ) учредиха водещите компании от сектора на 10 юни 2008 г. Минимум 1 година опит на пазара, подписани договори за сътрудничество с поне 8 банки и кредитното консултиране да е основна дейност за дружеството са основните критерии за членство в организацията, приети по време на Учредителното събрание. Асоциацията е отворена за нови членове, когато те отговорят на условията и имат желание да работят за интересите на бранша.

Основните цели, които си поставя АККБ, са да промотира услугата кредитно консултиране и ползите за клиентите от него, да лобира за създаване на нормативна база, позволяваща защита на интересите на кредитните посредници и техните клиенти,, и да създаде основа и утвърди правила за лицензиране на дейността на кредитните посредници и регулиране на дейността им.

По данни на АККБ процентът на потребителите на кредити, които използват кредитни консултанти у нас, е едва 6% при 40% за Централна и източна Европа и 90% за САЩ.

Друг показател, по който страна ни значително изостава, е съотношението „отпуснати ипотечни кредити - БВП”. По данни на АККБ у нас този дял е едва 10.42% за 2007 г., при над 80% за Великобритания и около 12% за Полша и Словакия.

Първият и основен проект, по който АККБ ще работи, е популяризиране на кредитното консултиране сред населението.

Една от големите ползи от създаването на Асоциацията, учредителите виждат във възможността да се подобри работата с основните им партньори – банките. АККБ ще работи активно с Асоциацията на търговските банки в България, за да се разшири обхвата на партньорството между консултантите и финансовите институции, както и портфолиото от продукти, с които кредитните посредници работят.