Регулаторните органи в САЩ удължиха безпрецедентната забрана за продажби на късо на акции от финансовия сектор, включваща списък от близо 800 компании.

Ограничението бе удължено поне до 17 октомври, или три дни след влизане в сила на планa за подпомагане на финансовата система с 700 млрд. долара, при евентуалното му приемане.

Забраната на късите продажби бе наложено от SEC на 18 септември с цел да се ограничи изключително силният спад в акциите на финансовите компании и да се избегне криза. Първоначално тя трябваше да е в сила до четвъртък.

Късно снощи Сенатът одобри финансовия план, който сега трябва да получи и одобрението на Конгреса, отхвърлил го преди два дни.

Удължаването на забраната цели да се даде достатъчно време на финансовите пазари да се успокоят.

Въвеждането на ограничението бе посрещнато положително от пазара, като непосредствено след приемането му станахме свидетели на възстановяване при акциите на финансовите компании.

Късите продажби са практика, при която инвеститорите продават акции, без да ги притежават, вземайки ги назаем, като залагат на понижение в активи, за да печелят.

По своята същност късите продажби правят пазарите по-ефективни, като повишават и ликвидността им. Те дават възможност на инвеститорите да търгуват и да печелят при всяко едно движение на пазара, дори и в низходяща посока.

Противниците на забраната върху късите продажби изразяват опасения, че ефектът от въвеждането на такова ограничение върху пазара в дългосрочен аспект може да бъде по-скоро негативен, отколкото положителен, като създава несигурност сред инвеститорите и води до намеса на държавата на един традиционно независим пазар.