Френската банка Societe Generale ще завърши годината в добро здраве, независимо от скандала с брокера Жером Кервиел и финансовата криза, информира Reuters, цитирайки главният изпълнителен директор на банката Фредерик Удеа.

Удеа описва 2008 г., в която щатската инвестиционна банка Lehman Brothers фалира в най-големия подобен случай в историята на САЩ, като година на разрив.

SocGen започна годината разкривайки, че е станала жертва на сделки с ценни книжа в ущърб на банката. Банката приписа загубите в размер на 4.9 млрд. евро на неупълномощени сделки, сключени от брокера Жером Кервиел.

От банката обаче съобщиха, че имат незначителни вложения във финансовата пирамида за 50 млрд. долара на Бърнард Мейдоф, която беше разкрита този месец.

Не очаквам събития, наподобяващи това с Lehman Brothers, да се случат през 2009 г. казва Удеа. Светът е получи урок от случилото се с Lehman, добавя той.

Нетната печалба на SocGen за третото тримесечие бележи спад от 84%.

Societe Generale е в добро здраве в края на годината, според Удеа. Банката е съумяла да покаже, че способна на ефективно управление.

Основният проблем, свързан с доверието на потребителите в началото на 2009 г., ще бъде по-скоро работата, отколкото покупателната способност.