Водещата унгарска банка OTP обмисля вторично предлагане на акции на Варшавската фондова борса, информира Reuters, позовавайки се на източник, близък до борсата.

“OTP обмисля листването на акциите си на борсата във Варшава”, е заявил пред Reuters източника, пожелал да остане анонимен.

От Варшавската фондова борса съобщават, че главният изпълнителен директор на OTP Шандор Чани и главният изпълнителен директор на фондовата борса Лудвик Соболевски ще проведат съвместна пресконференция в понеделник.

OTP остава относително незасегната от кризата, обхванала глобалните финансови пазари. Институцията очаква да достигне планираните за тази година финансови резултати, заяви по-рано тази седмица изпълнителният директор на банката пред инвеститори в София.

В прогнозите й е заложена печалба в размер на 1.1 млрд. евро. Компанията се надява до 2010 г. да достигне печалба преди данъци в размер на 2 млрд. евро.

Базираната в Будапеща компания притежава в портфейла си 11 банки в Централна и Източна Европа, които е придобила от 2002 г. насам.

Банката възнамерява да се възползва от бързото развитие на пазарите в Русия, Украйна и България. Банковите активи на бизнеса й извън Унгария са представлявали 42% от общите такива в края на юни, в сравнение с едва 24% през 2005 г.

И докато тя продава банкови звена в Словакия и Сърбия, определяни като „неосновни“, ключовите са в България, Украйна, Русия и Черна Гора.