Най-голямата кредитна институция в Унгария - OTP Bank, планира двойно листване на Warsaw Stock Exchange (WSE) през 2008 г. Компанията възнамерява да влезе и във WIG20 (индекса на сините чипове на полската борса), заявил изпълнителният директор на OTP Bank Шандор Ксани във Варшава в началото на седмицата, цитиран от Euromoney Polska.

„До края на октомври желаем да проведем роуд шоу пред полски инвеститори. Разчитаме, че дебютът на книжата ни на WSE ще е факт до края на годината,“ каза Ксани пред журналисти.
Той не споменава какъв точно процент от книжата на банката може да се търгуват на борсата в Полша, но допълни, че желае книжата на OTB Bank да са част от индекса на сините чипове WIG20, което, според него, ще е възможно през следващата година.

Ксани заяви, че емитирането на нови акции няма да е необходимо.

Изпълнителният директор на унгарската банка допълни, че между OTP и полската банка PKO BP не се водят преговори за размяна на акции, а само за "широко сътрудничество".

Според изданието Puls Biznesu посещението на Ксани в Полша може да бъде част от по-широк план за сливане на OTP и PKO BP

„ОTP осъзнава, че няма да постигне много повече самостоятелно и рано или късно ще бъдат погълнати от по-голям играч. Тази съдба може да сподели и PKO BP, за която това е последна възможност да си възвърне поне част от полската идентичност,“ писа в понеделник Puls Biznesu, позовавайки се на анонимен източник.

Първата фаза може да бъде размяна на акции, след което да последва фактическо сливане, предполага още ежедневникът.

Вижте още:

ОТР с интерес към водещата полска банка РКО?