Водещата унгарска банка и собственик на Банка ДСК - OTP Bank, е в „режим на оцеляване“, но е добре позиционирана да се справи с текущата финансова криза, обхванала целия свят, заяви днес финансовият й директор Ласло Урбан, цитиран от изданието Reuters.

„Нямаме възможност да осигурим желаната от нашите клиенти ликвидност по отношение на търсените заеми“, допълва още той.

Банката е изключително избирателна и консервативна по отношение на издаване на нови облигации, става ясно още от изказването на финансовия директор.

Унгарската финансова институция е „добре позиционирана“ по отношение на ликвидността - факт, потвърден от централната банка на страната.

Според финансовия директор на компанията „няма фундаментални причини“ за наблюдаваното наскоро изключително силно понижение в цената на акциите. Въпреки последното обаче банката остава добре капитализирана.

Тя разполага с достатъчно собствени средства, които да й осигурят нормално функциониране до края на следващата година, без да се наложи да набира средства от капиталовите пазари.

Тя също така остава под стриктния контрол на надзорните и регулаторните органи и централната банка на страната.

Спадът в пазарната й капитализация по-скоро се е предопределил от панически продажби от страна на инвеститори, на фона на кризата в банковия сектор.