Уязвимостта на банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изиграха своята роля по време на кризата, се казва в доклад на UniCredit за региона. Въпреки липсата на токсични активи, повечето от банковите сектори в региона се сблъскаха с голяма нужда от външно финансиране, висок ливъридж, проблеми при кредитирането в чуждестранна валута и качеството на кредитите.

Година по-късно може да се каже, че стената е издържала, според UniCredit. Различните банкови сектори излизат от кризата не непременно невредими, но действащи. Само банковите сектори в балтийските държави, Украйна и Казахстан отчитат загуби за 2009 г. Нивото на лошите кредити остава изключително високо в Украйна, Казахстан и Русия.

В останалите страни нивото на лошите кредити нараства двойно или тройно през 2009 г. (повече от тройно увеличение в балтийските държави, Румъния, Украйна и Казахстан), но остава под контрол между 5% и 10% от всички кредити в повечето страни.

От седемте най-големи банкови групи, развиващи дейност в Централна и Източна Европа, само една отчита загуба на групово ниво за миналата година.

Така тези водещи групи, въпреки отчетените провизии за лоши кредити на стойност над 25 млрд. долара, могат да започнат отново да кредитират в региона. Накратко, банковият сектор не би трябвало да спира икономиките в ЦИЕ в следващите години.

Централните банки в региона все още не предпочитат силните валути. В предишния си тримесечен доклад от UniCredit твърдят, че централните банки в Източна Европа, Близкия изток и Африка ще се противопоставят на голямото поскъпване на валутите и ще наблегнат повече на монетарната политика на ниски лихвени нива и/или ще се намесят форекс пазара. След резките поскъпвания напоследък на някои от валутите в региона облигационните пазари вече не отчитат в цените повишения на лихвените проценти в Полша и Чехия, докато такива се очакват в Унгария, Румъния и Русия.

Като цяло от УниЦредит смятат, че централните банки от Източна Европа, Близкия изток и Африка ще продължат с политиката на ниски лихвени проценти през второто тримесечие и очакват евентуално повишение на лихвата само в Турция. Въпреки това, от UniCredit смятат, че условията за местните облигациите могат да се влошат през второто тримесечие поради:

1. Влошаване на външните условия: Краят на операциите по дългосрочно финансиране на ЕЦБ, макроикономическите данни на САЩ, които предполагат политика на по-високи лихвени проценти и разпродажбите на щатски държавни ценни книжа наскоро показват, че външните условия няма да бъдат толкова благоприятни към местните облигации през второто тримесечие.

2. Пазарните цени оказват по-малка подкрепа: след наскорошния рязък спад в доходността на полските и чешките облигации, контрактите вече не включват в цената си увеличение на лихвените проценти до края на годината.

Според UniCredit централните банки на Унгария, Румъния и Русия ще намалят лихвите си през второто тримесечие, като от банката смятат, че подобен ход вече е отразен в цените. По отношение на изненадващия ръст на инфлация в Турция, напоследък рискът от по-скорошно увеличение на лихвата в страната е нараснала.

Станете наш почитател във Facebook