Третата най-голяма банка в Европа, италианската UniCredit, планира да инвестира около 387 млн. долара тази година за отварянето на 512 клона в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), предава Reuters, позовавайки се на Il Sole 24 Ore.

Инвестицията включва разходи по персонал и информационни технологии и ще възлезе на около 250 млн. евро (386.9 млн. долара), според Федерико Гицони, който отговаря за операциите на банката в региона.

UniCredit, която засили присъствието си в региона след закупуването на HVB през 2005 г., иска да увеличи ръста на приходите си в ЦИЕ до над 20% през 2008 г., според Гицони.

Половината от приходите на UniCredit идват от извън Италия. Банката е втората по големина в страната с над 4 500 клона.

UniCredit планира да увеличи пазарния си дял в Русия от 2% в момента до 4-5%, споделя Гицони. Италианска банка в момента не проучва потенциални придобивания в региона, но според Гицони Русия е страна, в която не би могла да се бъде изключена подобна сделка в средносрочен план.

Банката не планира придобивания в останалата част от ЦИЕ, а фазата на пазаруването вече е зад гърба й.

UniCredit сключи сделка в петък за продажбата на 184 клона в Италия на група от италиански банки за 747 млн. евро. Така банката остава с 4 550 клона в Италия.