UniCredit SpA ще трябва да набере 6 млрд. евро капитал, за да изпълни новите изисквания на регулаторните органи, информира Bloomberg, цитирайки анализатори.

Най-голямата италианска банка вероятно ще одобри решение за увеличение на капитала през тази година, според проучване на Bloomberg сред 20 анализатори.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони, който ще представи нов бизнес план до края на годината, нееднократно е заявявал, че банката е адекватно капитализирана, за да изпълни изискванията на Базел III, обявени досега. UniCredit преразглежда стратегията си, за да увеличи рентабилността, след като разместванията на върха през миналата година доведоха до назначаването на Гицони на мястото на Алесандро Профумо.

"Базел III може да създаде големи проблеми," заяви Гицони по-рано този месец. "Съгласен съм с по-строгите правила, но проблемът е, че инвеститорите очакват банките да отговарят днес на условията изисквани от регулаторните органи през 2019 г."

През миналата година регулаторните органи одобриха предварително по-строги правила за банките, които трябва да разполагат с основен капитал равняващ се на 7% от техните активи до края на 2018 г. Регулаторите също така обсъждат да принудят считаните за важни за световната финансова система институции да да имат допълни капиталови буфери.

Гицони обяви на 13 май, че компанията все още изчаква да види дали ще ще попадне сред тези важни за световната финансова система институции и какви са точно изискванията за подобни банки.

UniCredit, чиято печалба за първото тримесечие на 2011 г., нарасна с 56% до 810 млн. евро, обяви, че първичната й капиталова адекватност (Tier 1) е нараснала до 9.06% към март 31, в сравнение с 8.58% в края на декември 2010 г.

Управителят на централната банка на Италия Марио Драги през февруари призова местните банки да наберат средства преди стрес тестовете тази година, които се очаква да приключат през юли. Intesa, Monte dei Paschi di Siena SpA, Unione di Banche Italiane ScpA и Banco Popolare SC потърсиха от акционерите общо 10.5 млрд. евро в отговор на призива на централната банка.

UniCredit вече е набрала общо 7 млрд. евро през последните три години чрез две увеличения на капитала, в това число предлагане на права и продажба на конвертируеми облигации.

Акциите на UniCredit поевтиняват с 2% до 1.52 евро тази година на борсата в Милано.