Най-голямата италианска банка UniCredit SpA вчера отчете изненадваща загуба в размер на 10.6 млрд. евро за третото тримесечие и обяви, че ще закрие западноевропейското си брокерско подразделение, за да намали разходите си, информира Bloomberg.


Банката обяви отчисления в размер на 8.7 млрд. евро, в това число отписвания свързани с положителната репутация на инвестиционното й подразделение, закупуването на германската HVB Group и подразделенията й в Украйна и Казакстан. Ако бъдат изключени тези еднократни отчисления, тримесечната загуба на банката е 474 млн. евро. Анализаторите очакваха печалба в размер на 7.4 млн. евро, според проучване на Bloomberg.

Загубата е най-голямата в историята на банката. Акциите й вчера поевтиняха с 5.1 цента до 77.4 евроцента в Милано, след като UniCredit обяви, че ще продава акции за 7.5 млрд. евро и спря изплащането на дивидент. Бордът на директорите също така предложи обратен сплит на акции в съотношение 10 към 1. Книжата на банката губят близо 50% от стойността си през 2011 г.

UniCredit планира да закрие 7 400 работни места в Европа до 2015 г., което се равнява на около 5% от всички нейни служители. Банката съшо така незабавно ще закрие западноевропейското си подразделение за търговия с ценни книжа, според източник запознат с решението й.

Банката ще закрие 900 работни места в подразделението си за корпоративно и инвестиционно банкиране и ще уволни 5 200 души от персонала си в Италия.