Борбата за бъдещето на управляващото дружество Pioneer Investments, част от финансовата група UniCredit, навлиза в решаваща фаза. Източник на Handelsblatt заяви, че процесът по продажбата ще започне още през септември. Не се изключва, че за UniCredit, която се стреми да реши проблемите около дълговете си, ще е по-изгодно да продаде УД-то на части, а не в пакет. Активите под управление в Pioneer се оценяват на 185 млрд. евро.

„Много е голяма вероятността UniCredit да се раздели с Pioneer," потвърди пред германското издание запознат източник от банковите среди, като добави, че „всички карти ще се открият още през септември". Тогава наетата от шефа на UniCredit Алесандро Профумо като посредник инвестиционна банка Bank of America - Merrill Lynch ще започне да разпространява информационни материали към потенциални купувачи. Според запознат източник съдбата на сделката ще е решена до края на тази година.

От друга страна, от UniCredit заявяват официално, че не са взимани конкретни решения относно бъдещето на Pioneer, особено пък засягащи темата за продажба. Събеседникът на вестника посочи, че досега в концерна, „както бе обявено и преди три месеца тече проучване на стратегически варианти".

Според вътрешния информатор, от Bank of America - Merrill Lynch вече проведоха предварителни разговори. Резултатите им показаха, че разделянето на Pioneer би облекчило продажбата му. Според появилата се информация в медиите, в Европа интерес да придобият целия Pioneer проявиха от Natixis, BNP Paribas и Amundi. Същевременно отделно американския дял от активите в размер на 44 млрд. евро биха ги пожелали от John Hancock Funds, MFS Investment Management, Eaton Vance Investment Managers и Putnam, както и от инвестиционните компании TA Associates и Hellman & Friedman.

Отворен остава въпросът в каква степен вариантът за разделяне на Pioneer ще е приемлив за UniCredit. Появиха се и сигнали за това, че собствениците на мюнхенската Hypo-Vereinsbank австрийската Bank Austria, както и българската УниКредит Булбанк са склонни да си сътрудничат с някоя голяма инвестиционна компания, където италианците да разполагат с малък дял. Проблемът е в това, че Алесандро Профумо призна преди време, че на Pioneer не му достига „критична маса", за да се възприема на пазара като сериозен играч (42-о място в Европа).

Експерти смятат, че разделянето на УД-то би бил най-разумният вариант, който би допринесъл най-голяма полза за UniCredit, от продажбата накуп. Аналитик разясни пред Handelsblatt, че американски конкуренти са съблазнени най-вече от активите под управление на Pioneer, а европейци, интересуващи се от бизнеса на компанията в Германия и Италия, от създадените й връзки.

Напълно възможен вариант е за продажба да се пусне само подразделението за работа с частни клиенти, а по-слабият сегмент за работа с институционални клиенти (под чието управление се намират малко над 28 млрд. евро) да бъде просто ликвидирано.

Цената на сделката, при отчитане на трудните времена, през които преминава отрасълът, ще е не повече от 0.5 - 1.0% от намиращия се под управление капитал, прогнозира аналитик. Казано по друг начин от UniCredit могат да спечелят от дъщерната си компания между 925 млн. евро и 1.8 млрд. евро.