Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA, обави, че ще съкрати броя на служителите си с 9 000 като част от новия си тригодишен бизнес план. Приходите на банката ще растат с 6.7% на година до 2010 г., с разрастването на институцията в източна Европа.

Много от съкращенията ще бъдат свързани с миналогодишната покупка на базираната в Рим Capitalia SpA. Ще има съкращения на служители и в “корпоративния център”, съобщават от банката днес. Днес CEO-то на банката Алесандро Профумо ще представи във Виена новия бизнесплан за периода 2008-2010.

UniCredit, която, както други банки, понесе загуби от кризата на финансовия пазар след колапса на пазара на високорискови ипотеки в САЩ, се опитва да увеличи печалбата си като намалява разходите и разширява дейността си в Източна Европа. Загубите от търговски сделки и намаленията на стойността на активи понижиха печалбата на компанията с 51% за първото тримесечие.

UniCredit ще разшири значително мрежата си в Централна и Източна Европа, съобщават от банката.

Финансовата институция ще освободи допълнително 3 200 служители, в добавка към предварително планираните 5 800. Съкращенията ще бъдат направени в Италия, Германия и Австрия. През август 2007 г. UniCredit постигна съгласие с профсъюзите за съкращаването на 5 000 служители в период от три години след покупката на Capitalia. Тези съкращения трябваше да започнат през миналия октомври.

От UniCredit също така съобщават, че очакват нарастване на приходите с 19% годишно в Централна и Източна Европа. Банката ще отвори 1 300 нови клона в региона до 2010 г.

Банката също така възнамерява да намали разходите си за информационни технологии и бек офис като част от новия бизнес план. Оперативните разходи на UniCredit ще нараснат с 3.4% за периода, казват от компанията. Банката се цели в печалба на акция между 52 и 56 евроцента тази година.

Акциите на UniCredit са се обезценили с 27% на фондовата борса в Милано от началото на годината, като по този начин пазарната стойност на банката възлиза на около 55 млрд. евро.