UniCredit съкращава 9 000 служители, очаква нарастване на приходите

440
UniCredit съкращава 9 000 служители, очаква нарастване на приходите

Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA, обави, че ще съкрати броя на служителите си с 9 000 като част от новия си тригодишен бизнес план. Приходите на банката ще растат с 6.7% на година до 2010 г., с разрастването на институцията в източна Европа.

Много от съкращенията ще бъдат свързани с миналогодишната покупка на базираната в Рим Capitalia SpA. Ще има съкращения на служители и в “корпоративния център”, съобщават от банката днес. Днес CEO-то на банката Алесандро Профумо ще представи във Виена новия бизнесплан за периода 2008-2010.

UniCredit, която, както други банки, понесе загуби от кризата на финансовия пазар след колапса на пазара на високорискови ипотеки в САЩ, се опитва да увеличи печалбата си като намалява разходите и разширява дейността си в Източна Европа. Загубите от търговски сделки и намаленията на стойността на активи понижиха печалбата на компанията с 51% за първото тримесечие.

UniCredit ще разшири значително мрежата си в Централна и Източна Европа, съобщават от банката.

Финансовата институция ще освободи допълнително 3 200 служители, в добавка към предварително планираните 5 800. Съкращенията ще бъдат направени в Италия, Германия и Австрия. През август 2007 г. UniCredit постигна съгласие с профсъюзите за съкращаването на 5 000 служители в период от три години след покупката на Capitalia. Тези съкращения трябваше да започнат през миналия октомври.

От UniCredit също така съобщават, че очакват нарастване на приходите с 19% годишно в Централна и Източна Европа. Банката ще отвори 1 300 нови клона в региона до 2010 г.

Банката също така възнамерява да намали разходите си за информационни технологии и бек офис като част от новия бизнес план. Оперативните разходи на UniCredit ще нараснат с 3.4% за периода, казват от компанията. Банката се цели в печалба на акция между 52 и 56 евроцента тази година.

Акциите на UniCredit са се обезценили с 27% на фондовата борса в Милано от началото на годината, като по този начин пазарната стойност на банката възлиза на около 55 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg