Най-голяма банка в Източна Европа UniCredit SpA ще действа по-избирателно по отношение на инвестициите си в развиващите се европейски държави, тъй като разходите по рефинансиране увеличават цената на ръста на някои пазари заради възприятията за по-висок риск, пише Bloomberg.

Италианската банка вижда най-добри възможности в Русия, Турция и Румъния, е заявил днес ръководителят на UniCredit за региона Джани Франко Папа на конференцията на Euromoney във Виена. Банката в момента оценява дейността си в региона като част от петгодишен план, който ще бъде представен по-късно през годината.

"Не гоним ръст заради ръста," е заявил Папа. "Има области, които отчитат по-голям ръст и в които се концентрираме повече. Възприятието за риск в отделните страни се промени и ние не можем да се разрастваме със същите темпове във всяка страна. Има места, където ще се концентрираме повече, има и други места, където преоценяваме нещата."

Главният изпълнителен директор на UniCredit, Федерико Гицони, който предшестваше Папа като ръководител за региона, обяви миналия месец, че банката планира да отвори 900 клона в Централна и Източна Европа, в това число и Турция, в следващите пет години. Това разрастване банката планира да финансира с продажбата на акции.

От всички нови клонове 300 ще бъдат отворени в Турция, 300 в Румъния и 120 в Унгария, според Папа.

Базираната в Милано UniCredit може да прибегне и до придобивания, за да увеличи растежа си, но според Папа те не са сред приоритетите. "Все повече ръстът ще бъде органичен, а не чрез придобивания," допълва той.

UniCredit е имала 124 млрд. евро активи в региона в края на юни, изпреварвайки австрийските Erste Group Bank AG и Raiffeisen Bank International AG. UniCredit също така генерира една четвърт от приходите си в ЦИЕ.