Италианската банка UniCredit обмисля да пусне в продажба необслужвани кредити на стойност 20 млрд. евро, подкрепени от държавни гаранции. Продажбата е една от възможностите, обсъждани от ръководството на финансовата институция.

Според вътрешни лица от седмици се носят слухове за възможна такава продажба. Те се засилиха, след като базираната в Лондон финансова медия Debtwire съобщи преди два дни за намерението на UniCredit.

Пазарите все още възприемат новата италианска схема за осигуряване на публични гаранции на секюритизации. Банка Popolare di Bari отпусна 500 милиона евро, което беше първата успешна трансакция, използваща държавни гаранции.

Изчистването на портфолио с лоши кредити може да бъде придружено от продажба на активи в Централна Европа, и особено банка Pekao, която е обект на преговори между собственика UniCredit (дял от 40.1%) и полската финансова институция Pzu, посочва БГНЕС.

Двете страни по преговорите се срещнаха миналата седмица в Милано, за да обсъдят продажбата, която може да включва участието на специален финансов механизъм – Полският фонд за развитие. Pzu иска да купи Pekao до октомври.