Темпът на растежът на банковите активи в развиващите се европейски икономики се забавя в сравнение с преди няколко години, но все още ще възлиза на здравословните 23% годишно в следващите три години до 2010 г., твърдят от UniCredit, предава Reuters.
UniCredit, най-голямата банка по активи в развиващите се европейски страни, казва в годишното си проучване на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), че нарастването на разходите за кредитиране поради световната кредитна криза ограничават плановете за растеж на някои от регионалните играчи.

Икономическата активност в бившия комунистически блок и Турция обаче остава висока, тласкайки доходите в реално изражение по-близо до тези в западноевропейските страни независимо от нарастващата инфлация в региона, където хранителните продукти и петролът играят по-голяма роля в потребителските кошници.

Рискът в случая е, че стабилните капиталови приходи могат да намалеят и това да доведе до забавяне на растежа в региона, според Дебора Револтела главен икономист на UniCredit за ЦИЕ.

Ръстът на банковите активи през 2007 г. се е оказал по-стабилен от очакваното с оглед на кредитната криза предизвикана от срива на пазара за високорискови кредити в САЩ, казва Револтела, но от UniCredit са ревизирали леко надолу очакванията си за следващите години.

Русия и големите страни в Централна Европа като Полша, Словакия и Чехия ще устоят на сценарии, при които капиталовите приходи намаляват. Страните от Прибалтика, Украйна, Казахстан, Румъния, България и Турция са най-уязвими.

Независимо от инфлационния натиск нарастването на приходите в реално измерение все още ще задържи кредитирането на дребно най-привлекателния сектор за растеж в региона. Потенциалното търсене на жилища ще задържи на повърхността потъващия ипотечен бизнес.

Приходите на банките в ЦИЕ ще растат средно с 20% през трите години до 2010, прогнозира UniCredit. Печалбите на кредитните институции ще нарастват средно с 17% годишно в периода.

Банковата индустрия на ЦИЕ е твърдо в ръцете на западните банки като Raiffeisen International, Erste Bank, KBC и SocGen, които следват плътно UniCredit.