Осигуряване на по-ефективно използване на средствата от еврофондовете, както и осъществяване на реформи, които да подобрят конкурентоспособността на страната, и обвързване на темпа на ръста на заплатите в съответствие с промените в производителността.

Това са част от мерките, които, според главния оперативен директор на "УниКредит Булбанк" и заместник-председател на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Андреа Казини, ще помогнат на икономиката на страната в усложнената от международната икономическа криза обстановка. Казини е обобщил мерките в своя презентация пред Евроклуба, информираха от "УниКредит Булбанк".

В периода 2007-2013 г. България трябва да получи от Европейския съюз над 6 млрд. евро, посочва Казини. Ако тези средства бъдат оползотворени, това се равнява на около 5% средно от БВП на страната за годините до 2012 г., изчислява банкерът.

Казини смята, че този капиталов поток може значително да облекчи влиянието на големия търговски дефицит по текущата сметка. Достъпът до тези средства може да повлияе изключително добре на българската икономика в момента, в който паричният ресурс е изключително скъп на международните пазари, посочва Казини.

Първите признаци за излизане от кризата в Източноевропейския регион ще са налице в началото на 2010 г., но България ще се нуждае още от поне три години, за да върне ръста на икономиката си на потенциално възможните нива, сочат прогнозите на "УниКредит Булбанк".

Според анализа на банковата институция българските банки посрещат кризата подготвени - с отлични нива на капитализация и печалба. Това ще им помогне да са фактор на стабилност в икономиката и ще им даде възможност да продължат да привличат чуждо финансиране, смята Андреа Казини. Той подчертава и решителните мерки на правителствата в почти всички държави, които ще предотвратят превръщането на кризата от рецесия в депресия.

Евроклубът към БТПП работи от 2000 г. по инициатива на Евро Инфо Център под егидата и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Клубът е официален партньор и посредник между европейските институции, българския бизнес и българските власти и в него членуват представители на всяка от тези групи, дипломати и журналисти, се посочва в информацията до медиите.

Източник: БТА