УниКредит Булбанк получи приза „Банка на годината 2011“ в България от международното списание The Banker, част от групата на Financial Times. Ежегодните награди на The Banker са кулминацията на различните класации през годината по страни, като те са известни във финансовите среди и като „банковите Оскари“.

Най-престижната награда в банковия сектор беше връчена вчера вечерта на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и главния оперативен директор на банката Андреа Казини на официална церемония в Лондон.

Хампарцумян определи като най-големият успех на УниКредит Булбанк това, че банката е успяла в последните години да опрости процедурите и да направи продуктите си близки до потребителите. „Това позволи на банката през годините, да запази лидерската си позиция по най-важните показатели като депозити, кредити, капитал, печалба и др.“, посочи Хампарцумян.

Кризата в еврозоната и регулаторните реформи се превърнаха в сериозен тест за издръжливостта на банките.

Журито на The Banker отчита, че 2011 е била една от най-тежките години, които повечето банкери са преживявали заради дълговата криза, съмненията около посоката на развитие на американската икономика и страховете за китайската банкова система.

„Въпреки всички спънки обаче, по-голяма част от кандидатстващите за отличието „Банка на годината“ институции, са направили много повече от това просто да оцелеят. Те още веднъж са показали уменията си да са иновативни и да създават продукти, от които да печелят клиентите и икономиките, в които оперират“, посочват от The Banker.

Това е четвърто отличие на УниКредит Булбанк за годината.