УниКредит Булбанк е избрана за "Най-добра банка в България" от международното издание Global Finance, информира пресцентърът на финансовата институция. Наградата се определя в годишното проучване на списанието за най-добрите банки по света.

Традиционно победителите се обявяват в майския брой на Global Finance. Основните критерии при избора на най-добра банка са фокусът към клиентите, търговските успехи и създаването на предпоставки за продължителен положителен растеж, съобщава Global Finance.

При определяне на наградите се провеждат интервюта с пазарни анализатори, рейтингови експерти и консултанти от банковата индустрия, допълвайки количествените
показатели от отчетите на банките, допълва БТА.

Наградата ще бъде връчена на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян във Вашингтон на 13 октомври 2008 г. по време на официална церемония, на която са поканени топ мениджърите на най-добрите банки в света.

През изминалата година УниКредит Булбанк е отчела чиста печалба в размер на 255.2 млн. лв., което е увеличение с близо 90%, посочват от банката.

Нетният й оперативен доход е 333.7 млн. лева, а възвращаемостта на активите - 3.1%. Възвращаемостта на капитала е 23.9%, което е увеличение с 9.5 процентни пункта, информират от УниКредит Булбанк.