Търсенето на кредити намаля напълно съзнателно, защото хората не са уверени в бъдещите си доходи. Фирмите не знаят какво става с пазарите им и по естествен начин тази неувереност се отразява в по-ниско търсене на кредити.

Това каза Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк", в интервю за БНР.

По отношение на молбата на правителството банките постепенно да намаляват лихвите по кредитите, той заяви, че става дума наистина за молба, съвет, пожелание, но с едно много важно уточнение - подкрепено е с действия на правителството.

По думите му правителството не само си пожелава да паднат лихвите, но прави и действия и се държи по начин, по който да създаде условията това да се случи.

На въпрос дали може да се подхожда избирателно към отделните клиенти Левон Хампарцумян заяви, че по-големите, по-стабилните, с по-сериозни финансови възможности ще получат и по-евтин кредит. Той допълни, че все пак светът на финансите не е непременно справедлив.

„Ако наистина в някоя институция лошите кредити нараснат много рязко, съществува по-скоро проблем за самата институция, отколкото за системата", поясни още Хампарцумян.