УниКредит Булбанк, в партньорство с Пенсионно осигурително дружество Алианц България, предлага пенсионни фондове през клоновата си мрежа. Така клиентите на банката вече могат бързо и лесно да сключат договор за допълнително пенсионно осигуряване.

За да определят най-точно стратегията, която ще им донесе спокойствие в златните им години, експертите от УниКредит Булбанк съветват клиентите да се възползват от разработения от банката онлайн инструмент Golden Ages, част от приложението "Твоя финансов съветник", който е единствен по рода си на пазара.

Благодарение на Golden Ages всеки клиент може да направи анализ на финансовото си състояние към момента и след пенсиониране и да избере най-подходящото за профила си разпределение на финансовите си активи. Услугата е напълно безплатна.

„Както неведнъж съм казвал, една банка е толкова добра, колкото добри са клиентите й. През 2014 г. УниКредит Булбанк отбелязва 50 години от създаването си и партньорството ни с Алианц е поредното доказателство за стремежа ни с увереност в бъдещето да продължаваме да работи ЗА бъдещето на своите клиенти“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

„Партньорството ни с Уникредит Булбанк е поредната стъпка за затвърждаване на успешното сътрудничество между двете компании, което е в полза на клиентите. Пенсионното осигуряване е изпълнено с много социален заряд.

Днес българинът се интересува много повече от допълнителното пенсионно осигуряване. Това е процес, който се развива, все повече хора се вълнуват и осъзнават възможността да получават по-високи доходи при пенсиониране“, коментира София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Платформата Golden Ages предлага съвети каква сума човек трябва да спестява и отделя за пенсия, как да го постигне, както и как да структурира инвестицията си. Чрез нея всеки може да изготви персонализиран спестовен и инвестиционен план за всеки клиент, както и различни решения за бъдеща финансова сигурност при настъпване на пенсиониране.

„Целите на задължителните пенсионни програми в България не са постигнати към този момент, а именно заместването на дохода при пенсиониране да осигури съответствие с постигнатия стандарт на живот през активната възраст и да се избягва изпадане под прага на бедност“, коментира Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк.

Тя допълни още, че сред основните принципи на банката е да създава реални ползи за своите клиенти и това е причината да бъде създаден специален инструмент като Golden Аges, който да помогне на всеки в златните си години да живее значително по-добре.

В България едва около 12% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям – 24%. Това става ясно от анализите на УниКредит Булбанк и Алианц, представени на съвместен семинар.

Традиционно българите предпочитат депозитите, докато отвъд океана едва 15% от активите на домакинствата са вложени в банките. Исторически е доказано, че пенсионните фондове могат да победят инфлацията.

За 14 години средната инфлация е 5.22%, а средноаритметичната доходност на ДПФ Алианц България – 5.95%. Средноаритметичните доходности на българските пенсионни фондове за 2013 г. са: 5.24% за ППФ, 6.86% за ДПФ и 4.65% за УПФ.

Към 31 март 2014 г. ПОД Алианц България управлява 23% от активите на пенсионните фондове в България. Дружеството притежава 44% пазарен дял по активи на доброволните пенсионни фондове. Броят на осигурените лица в трите пенсионни фонда, управлявани от дружеството, са над 941 324.

Активите на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване са 7.24 млрд. лв., което се равнява на 9% от БВП за миналата година.

По данни на Комисията за финансов надзор 3.3 млн. души, или 69% от хората в трудоспособна възраст, имат партиди в универсален пенсионен фонд; 262 хил. или 5% в професионален пенсионен фонд, 590 хил. или 12% в доброволен пенсионен фонд.

За региона на Източна Европа работещите с висок доход при пенсиониране получават средно по 63% от размера на трудовото си възнаграждение след пенсиониране. Най-нисък е този показател в Чехия – 31%, а България се нарежда на второ място с 53% заместване на дохода, получаван преди пенсия.

За сравнение работещите с висок доход в Унгария след пенсиониране получават близо 82% от заплатата си.