УниКредит Булбанк разпределя като дивидент печалбата си за 2010 г. в размер на 158.7 млн. лв., съобщават от банката. Това решение бе гласувано от акционерите на финансовата институция на проведеното на 31 май 2011 редовно общо събрание.

На него акционерите одобриха и предложението на управителния съвет и надзорния съвет за увеличение на капитала чрез издаването на нова емисия акции (на същата стойност като дивидента).

Предвижда се новата емисия да се състои от 21 865 500 броя обикновени акции с право на глас, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 7.26 лв. (158.74 млн. лв.).

Предстои поканата за записване на акции от новата емисия да бъде отправена до акционерите на банката, които ще имат 31 дни да упражнят правото си на предпочитателно придобиване чрез заплащане на пълната емисионна цена на полагащите им се акции.

УниКредит Банк Аустриа, мажоритарен акционер, притежаващ близо 93% от капитала на УниКредит Булбанк, ще придобие право да запише и плати всички нови акции незаписани от миноритарните акционери в определения по-горе срок.