Уникредит: Търсенето на кредити ще е ключовият фактор

964
Уникредит: Търсенето на кредити ще е ключовият фактор

След преминаването на най-тежкия период на глобалната криза икономическото положение в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) започва бавно да показва признаци на възстановяване. В различните страни обаче растежът изглежда различно - някои се възстановяват по-бързо, а други все още са уязвими при настоящия неспокоен пазар.

Общото за всички държави от региона е запазването на нивата на икономически растеж под дългосрочния потенциал. „Кризата оказа влияние върху банковия сектор, макар че той остана устойчив и печеливш в ЦИЕ и продължава да демонстрира сериозни признаци на растеж", каза Федерико Гицони, Директор на Банкови операции за ЦИЕ, УниКредит Груп.

Макар че банкирането в ЦИЕ все още има множество възможности, редица пазарни условия са променени след кризата.

„Очакваме потенциалът от гледна точка на проникването на банките да продължи да се реализира, с по-балансиран растеж на заемите и депозитите", каза Дебора Револтела, Директор Стратегически анализ за ЦИЕ, коментирайки последната прогноза на Групата за банковия сектор. В контекста на по-нисък икономически растеж, нарастването на обемите ще остане на ниво, по-ниско от пред-кризисното, но въпреки това, остава доста по-високо от това на по-развитите пазари.

Най-важният фактор на настоящото възстановяване е корпоративният бизнес, който се роди от кризата, за да се превърне в двигателя на бъдещото възстановяване. В контекста на висока безработица и ниска консумация, секторът банкиране на дребно ще продължи доста бавно да разгръща своя потенциал. Но процесът на икономическа конвергенция между ЦИЕ и Западна Европа все още се развива, макар и с по-бавни темпове и с балансиран по-различен начин икономически модел.

„Банковият сектор остава един от факторите за икономическа конвергенция. Но на този етап ние трябва да усетим възстановяване от страна на търсенето, преди наистина да видим нарастване на кредитирането, каза Револтела. „Добрите новини са, че сега сме близо до върха от гледна точка на проблемите с качеството на кредитите. Вече виждаме известна стабилизация в необслужваните заеми и вярваме, че тази тенденция съвсем ясно ще се наложи малко по-късно тази година".

Бъдещото развитие на региона ЦИЕ обаче, показва доста диверсифициран сценарий. Смесицата от атрактивност на пазара и риск остава в сила в Русия, Турция и Румъния. Другите страни от Централна и Източна Европа показват добра атрактивност и по-нисък риск. Най-силно кризата засегна Украйна, Казахстан и Балтийските републики, с категоричната необходимост да ребалансират модела на растеж.

Зад сегашното затягане на кредитирането - липса на търсене

По време на кризата слабостите на кредитирането бяха свързани първо с липсата на ликвидност, а след това с качеството на кредитите. В началото на тази година ситуацията очевидно се промени. Както се очакваше, днес стагнацията на количеството заеми се оказа въпрос на липса на търсене в контекста на свръх-ликвидност. "Банките сега са ликвидни, което се доказва от факта, че резервите им в централните банки са доста над минималните задължителни", каза Гицони.

Ключовият въпрос за около 2 450 банки, работещи в банковия сектор на ЦИЕ, с техните общи активи от повече от 2.100 трлн. евро, е как да рестартират двигателя. „По-скоро търсенето, отколкото предоставянето на кредит, ще бъде ключовият фактор, който ще ни изведе от кризата", каза Револтела. Така, в предстоящия сценарий на строг фискален контрол, страните трябва да намерят начин да стимулират търсенето.

Възможност да се постигне това, би било пълното оползотворяване на структурните фондове на ЕС, при което да поставим конкурентоспособността и качеството на работната среда на върха на нашите приоритети. „Структурните фондове на ЕС, ако бъдат изцяло оползотворени, имат потенциал да добавят от 1 до 2 процентни пункта към номиналния растеж на БВП за региона през 2010, което е изключително добра цифра в настоящата среда", обяснява Револтела.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Милтън Фридман
# 0
11:05 | 17 May 2010
"днес стагнацията на количеството заеми се оказа въпрос на липса на търсене в контекста на свръх-ликвидност." Ами той законът за търсенето важи и за банките: пада цената (лихвата) - расте търсеното количество (кредити) до постигане на пазарно равновесие.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg