Последните няколко години бяха тежки за банките. Първо заради финансовата криза. А сега и заради нови финансови регулации, които предвиждат да се задължат банките да уведомяват клиентите си за налагане на овърдрафт, да обясняват политиката си на налагане на лихви по-ясно и др. Банките никак не са доволни от тези нововъведения. Приходите им падат и те се чудят как да ги увеличат.

Решението? Нови такси.

Банките се оправдават, че са принудени да въвеждат нови такси заради изтънелите си балансови числа. В същото време обаче, те дават милиони долари заплати, бонуси и акции на шефовете си.

Финансовото издание MainStreet дава пример с няколко големи щатски банки, които въведоха нови такси за потребителите. В същото време заплатите и бонусите на директорите не са пострадали:

Bank of America

Bank of America в момента тества въвеждането на няколко такси за разплащателни (чекови) сметки, които могат да струват на клиентите до 25 долара на месец. Традиционно ползвателите на обикновени разплащателни сметки не плащат месечните такси, но банката планира да въведе правила, според които, ако нямат определена сума пари в сметката, те ще трябва да плащат такса. Банката въвежда и нови видове „премиум" сметки, които ще имат месечни такси от 15-25 долара.

CEO-то Брайън Мойнихам ще получи заплата от 800 000 долара тази година, заедно с 9.05 млн. долара в акции. Трябва са се отбележи, че Мойнихам тази година не е получавал увеличение на заплатата, но какво значение има, при тези акции?

Chase

От 8 февруари в банката вече няма безплатни разплащателни сметки.

Chase e ребрандирала обикновената си разплащателна сметка, като й е сменила името, но единствената сериозна разлика е в таксата от 12 долара на месец. Тя не се начислява, само ако в сметката има баланас от най-малко 1 500 долара.

В същото време банката спира програмата за бонус точки при дебитните карти.

CEO-то Джейми Даймън взе заплата от 1 млн. долара през 2010, заедно с 15.9 млн. долара от акции и още 300 000 долара бонус.

През 2009 Дайъм бе получил „само" 1 млн. долара заплата и 300 000 долара други компенсации, без акции.

Citigroup

През тази година Citigroup не е въвеждала нови такси, но миналата бяха въведени 7.50 долара за някои видове дебитни карти, ако в сметката не се поддържа баланс от най-малко 1500 долара.

CEO-то Викрам Пандит ще получи базова заплата от 1.75 млн. долара тази година, плюс акции за неназована стойност. Това е доста повече от 2010, когато Викрам работи за символичния 1 долар. През 2009 пък заплата му бе само 125 000 долара.

Wells Fargo

Банката въведе такса от до 10 долара за разплащателни сметки, в случай, че клиентът няма баланс от поне 1500 долара.

CEO-то Джон Стамп получи заплата от 5.6 млн. долара миналата година, плюс опции върху акции на стойност 13 млн. долара, плюс 2.7 млн. долара други компенсации.

U.S. Bank

Банката все още не е въвела нови такси, но CEO-то Ричард Дейвис заяви, че този вариант се обсъжда, защото институцията има нужда от приходи.

Самият Дейвис обаче е добре. Заплата му за 2009 бе 915 000 долара, плюс бонус от 700 000 долара и опции върху акции на стойност 5 млн. долара, с което закръгля на 7 млн. долара за годината.