Учителката Поля Даскалова получи условна присъда за банковия обир, извършен от нея на 15 март т.г. в Плевен.

37-годишната преподавателка по български език и литература от Славяново бе осъдена от Окръжния съд в Плевен на година и половина лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

На 15 март 2010 година Поля Даскалова заплаши три касиерки в офиса на ПроКредит банк в Плевен и ги принуди да й дадат наличните пари. Обирът бе записан от охранителните камери на обекта.

Магистратите заседаваха при закрити врата по искане на защитата и решиха делото в съкратено съдебно следствие, тъй като жената се бе признала за виновна. Съдът реши учителката да върне на банката отнетата сума от 21 600 лева, заедно с лихвите, и да изплати над 1000 лева съдебни разходи и разходи по разследването. Наложена й бе мярка за неотклонение "подписка".

Окръжната прокуратура в Плевен бе поискала ефективно наказание от 1 година и 10 месеца затвор.

Председателят на съдебния състав Кристина Лалева, заяви, че "съдът приема, че е налице една изключително ниска обществена опасност от подсъдимата, тя не е осъждана, има много добри характеристични данни, въобще не е имала преди някакви морално укорими постъпки и затова е прието наказанието да е по-ниско".

"Съдът приема, че и самото деяние не се отличава с някаква изключително висока степен на опасност", каза съдия Лалева. Според защитата на осъдената присъдата е обективна.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Държавното обвинение вероятно ще протестира днешната присъда, след като се запознае с мотивите на съда, каза заместник-окръжният прокурор Валери Мирчев.

Източник: БТА