Управителят на банката на Ватикана бе отстранен от поста си за нарушения на стандартите на управление.

На заседание на директорите е гласувано единодушно вот на недоверие към италианеца Еторе Готи Тедески за това, че не е изпълнявал "различни основни и важни функции на своя пост", се казва в съобщение на Светия престол.

Банката ще търси нов управител, който "да възстанови пълноценните и ефективните отношения между Института и финансовата общност, основани на взаимно спазване на международно приетите банкови стандарти".

Ватиканската банка, чието официално име е Институт за религиозни дейности, е основана през 1942 г. от папа Пий XII, пише bTV.

Тя попадна в центъра на вниманието през 2010 г., когато италиански следователи започнаха да я разследват за пране на пари. Тогава бяха замразени нейни активи за 23 милиона евро в италиански банки.

Готи Тедески заяви, че е отстранен, защото банката не е харесала неговия честен начин на работа. "Не искам да говоря или да давам интервюта. Платих за своята прозрачност", каза бившият банков шеф.

Еторе Готи Тедески е бил намерен за виновен за изтичането на поверителни документи, което обслужило негови лични и политически интереси, посочва АП, цитирайки неназован източник от Светия престол.

Наскоро Ватиканът прие нови правила за финансова прозрачност и вътрешен правилник, за да гарантира, че неговата банка и всичките му подразделения спазват международните правила и стандарти и сътрудничат на международните органи.

Но през януари пресата в Италия публикува писма, които свидетелстваха за конфликт във върховете на Ватикана за това колко прозрачна трябва да бъде банката относно събитията отпреди въвеждането на новите правила.