В. Маринова: Банковата система е силна и стабилна

1383
В. Маринова: Банковата система е силна и стабилна

Банковата система е стабилна и спокойна, въпреки че зависи от икономическата ситуация в страната. Това обяви Виолина Маринова, председател на УС на Банка ДСК. Маринова бе категорична, че няма основание за притеснение и добави, че нивата на необслужваните кредити у нас са под 12 на сто.

Преди дни статистиката на БНБ отчете, че лошите банкови кредити са скочили до 16% от всички заеми. Те възлизат на над 6 млрд. лева. Това са просрочени и предоговорени от фирми и граждани кредити или заеми, по които банките са на загуба.

Най-трудно се издължават фирмите и получателите на потребителските заеми. При ипотеките проблемите са по-малко. Ако заемополучател не обслужва заема си в продължение на 3 месеца, той става лош. Дори и да поднови плащането си клиентът, заемът ще стои в лошата статистика още половин година.

Госпожо Маринова, като едно от лицата на българското банкерство, как оценявате стабилността на банковата ни система в момента?

Банковата система е стабилна, спокойна (доколкото това може да се каже). Всичко зависи от икономическата ситуация, която се надяваме да се развива възходящо.

Надяваме се все повече безработни да започнат работа, защото тогава те биха ползвали услугите на банките и биха си обслужвали задълженията, които в момента не правят поради това, че не работят. Всички макропоказатели, които наблюдаваме на ниво банкова система, са стабилни - и като капиталова адекватност, и като ликвидност. Ето защо няма основание за притеснение.

Преди дни излезе статистиката на БНБ, според която лошите банкови кредити нараснаха до 16% от всички заеми. Как ще коментирате тази цифра?

Реално процентът е под 12 на сто. Статистиката на БНБ трябва да се чете внимателно, за да може да се разбере действителното състояние на нещата.

Не ви ли притеснява този висок процент?

Не, защото имаме висока капиталова адекватност и сме силни и стабилни.

Заедно с Райфайзенбанк, днес Банка ДСК даде старт на програмата за студентското кредитиране у нас. Виолина Маринова посочи, че идеята за банкови заеми отлежава поне 5-6 години, преди от септември да бъде поставено нейното начало.

Маринова е председател на Управителния съвет на фондация „Атанас Буров" и припомни, че още преди 5-6 години фондацията е изготвила проект за студентско кредитиране с помощта на материали от различни страни в ЕС и САЩ, където продуктът е развит. Идеята за този продукт не ни е чужда, но днес ние полагаме нейното начало. Българските студенти, които учат в чужбина ще получават стипендии и кредити от учебните заведения, където учат. Днес ние казваме, че и българските студенти могат да вземат кредити като колегите си в чужбина, посочи Маринова.

Източник: Insurance.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hun
# 0
20:08 | 31 August 2010
Abe tia bnakovata sistema moje da e stabilana, ama horata koito si plashtat kreditchetata i spestiavat v depozitchetata si hich ne sa stabilni. Biznesa go kara na muskoli i edvam kreta. Ta pitam, ako te falirat, dali niama da e "veselba"
MF
# 1
18:08 | 31 August 2010
Според данните на статистиката на БНБ и от интервюто с г-жа В. Маринова се разбира, че необслужваните кредити са 12 %, а лошите - 16 %, като критерия за разграничаването на двата вида кредити е срока, през който кредитополучателите не погасяват задълженията си. Когато един заемополучател не си издължава вноските по кредита до 3 месеца, този кредит е необслужван, а след този срок става лош. Започвам да я разбирам тази банкова система, при това с цялата й стабилност. Спомням си обаче и времената преди около 15 години, когато тогавашните банкери също повтаряха, че банковата система е стабилна, а малко след това започнаха и фалитите на банките след хиперинфлацията. Дано наистина да е стабилна този път банковата система, защото имам значителни финансови активи в нея. Поздрави на екипа на Профит.бг.
tomas
# 2
15:08 | 31 August 2010
tazi e smeshna, poglednete i samo kumunisticheskata fizionomiq!!!!!Golemi lugi gi drunka ama golemi lugi,, towa koeto kazwat bankerite ne e werno...,,zashtoto koito se hwali toi iska da zabludi ostanalite?Prowerete sami---otidete na njakoe zaseganie na Komiteta za uprawlenie na aktiwite i pasiwite, na /Krediten Risk?????? na krediten centyr da widite kakwi nerwi sa i kak se kreshti po slugitelite kak biwat obigdanin slugitelite?????
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg