В. Маринова: Регулацията на лихвите ще свие кредитирането

1204
В. Маринова: Регулацията на лихвите ще свие кредитирането

Живеем в условия на пазарна икономика. Пазарът определя цената. Нееднократно сме казвали, че тя зависи от това как и на каква цена придобиваме ресурса. Освен това включваме компонента цена на риск. Вие сами разбирате, че при нарастване на провизиите над 2.5 пъти от предходни периоди означава увеличен риск, увеличени разходи за провизии. Ние сме длъжни да формираме такива. Това означава, че цената не може да падне драстично и веднага.

Това заяви Виолина Маринова, председател на УС на Асоциацията на търговските банки (АТБ) в България, в предаването „Неделя 150" на програма Хоризонт в отговор на въпроса дали е възможно регулиране нас лихвите - но не от политическа, а от банкова и финансова гледна точка?

"Освен това в условията на пазарна икономика, това, че цената при различните банки се различава означава, че ние сме конкуренти и има конкурентност помежду ни", добави банкерът. „Ако тя е регулирана, бих казала, че конкурентността ще отпадне. Тя няма да съществува и бих казала, че това може да доведе до свиване на кредитирането, което не е желателно. Ние не го искаме в никакъв случай! Напротив! Нашите намерения са, при положение, че имаме такава висока ликвидност, плавно да намаляваме лихвите по депозитите и съответно по кредитите".


На въпроса дали ще продължи плавното намаляване на лихвите по депозити и кредитиране, Виолина Маринова заяви следното: „Да, имаме такова намерение, но то зависи от икономическата среда, не само в България, но и извън нея".

Тя посочи още, че е немислимо цената на кредитирането да се изравни с нивата в западни държави, защото ресурсите, които си набавят банките основно от вътрешния пазар са на висока цена, както и рискът.

По отношение на лошите кредити в портфейла на банките, Виолина Маринова, коментира, че финансовите институции полагат сериозни усилия, за да овладеят ситуацията, която към момента не може да се определи още като рискова, „Процентът на лошите кредити не е рисков. Надяваме се, че поне ще задържим това ниво," коментира още банкерът.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Фредерик Мишкин
# 0
14:05 | 31 May 2010
На Виолина май й липсва фундаменталната подготовка, както на повечето български банкери, закърмени с марксистко-ленинската философия и политикономия на социализма. Виолина да си дочете главата от учебника по икономикс за пазара и пазарните дефекти и да види, че пазарът, оставен сам на себе си поражда деформации - като монополизация - и налага регулации. Иначе става като на Бг банковия пазар. Банките са прибрали всичките пари в икономиката и наблюдават "икономическата среда". Виолина да се ориентира, че икономическата активност е функция от поведението на банките. Не може фирми, домакинства и държава да се гърчат в криза, а банките да са на печалба и със свръхликвидност. Бизнесът "печели" от лихви, вместо от инвестиции. И как иначе, като доходността от наем е 5% годишно, а от депозит - знаем колко. И тези приказки за "високия риск" станаха банални. Разбрахме как банките си управляват риска - прехвърлят го изцяло върху клиента когато им е удобно - променят си едностранно договорите, без дори да информират. И лошите кредити ще намалеят, когато банките си спазват договорените условия и не извиват ръцете на дългогодишните си изрядни клиенти.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg