Приключило е разследването за мистериозното изчезване на около 1.5 млрд. долара от три банки в Молдова преди парламентарните избори там миналата година, съобщи председателят на парламента на бившата съветска република Андриан Канду, цитиран от БТА. Тази сума възлиза на 15% от брутния вътрешен продукт на страната.

Разследването бе започнато през януари от международната консултантска компания по изследване на рисковете British Kroll Associates. Канду не даде повече подробности. Парите изчезнаха от държавната Спестовна банка, частната Унибанк и Социалната банка през ноември миналата година.

Антикорупционни прокурори, депутати и американски финансови детективи седмици наред търсиха изчезналия милиард - банков скандал, който сериозно дестабилизира най-бедната страна в Европа.

Трансакцията, след която парите са изчезнали, е била извършена само няколко дни преди изборите в Молдова през ноември, спечелени от проевропейските партии срещу проруската опозиция.

Получателите на въпросния милиард и половина долари не са идентифицирани и изглежда, че парите просто са се изпарили. "Не мога да си обясня как може да бъде открадната такава огромна сума в една малка страна", каза неотдавна представителят на Евросъюза в Молдова Пирка Тапиола, цитиран от Франс прес.

В молдовските медии се появиха някои информации, че според непубликувания доклад за разследването, обсъждан при закрити врата в една парламентарна комисия, част от изчезналите пари били прехвърлени в три руски банки. Лидерът на социалистите, които са в опозиция - Игор Додон, предполага, че парите са "кацнали" в сметките на няколко офшорни компании, откъдето следите им се губят и никога няма да бъдат върнати.

За да се предотврати фалирането на трите банки, през декември те бяха поставени под надзора на Молдовската национална банка. Те получиха и спешен кредит в размер на 9.4 млрд. леи (700 млн. долара), който трябваше да бъде върнат до 27 март. Срокът изтече, но нищо още не е върнато.

"Аз съм 100 процента сигурен, че въпросната сума няма да бъде върната и разликата ще бъде трансформирана в публичен дълг", каза пред Франс прес президентът на Асоциацията на банкерите Думитру Урсу. Дългът на Молдова в момента е 1.7 млрд. долара. Той обвинява в престъпно нехайство централната банка и комисията за финансов надзор, защото "такива транзакции не могат да избягнат от техния взор", нито от погледа на антикорупционната прокуратура.

Заместник-гуверньорът на централната банка и шефът на комисията бяха уволнени. Но много анализатори обясняват пасивността на двете институции със "заповеди отгоре" – от влиятелни политици, които са откраднали част от парите, пише Франс прес.

Генералната прокуратура започна разследване. Засега двама души, чиито имена не се назовават, са в ареста, а над собствеността на редица други е наложен запор. В документ, публикуван в началото на март, партньорите за развитието на Молдова, включително Световната банка, ЕС и САЩ, призоваха правителството "да оповести публично размера на загубите за държавата" в резултат на този случай.

АП припомня, че целият брутен вътрешен продукт на Молдова е възлизал на 8 млрд. долара през 2008 г. Мистериозната "мега-транзакция има огромен негативен ефект върху икономиката, предизвиквайки рязко обезценяване на националната валута - молдовската лея", каза Александру Фала, анализатор на мозъчния тръст "Експертна група".

Леята загуби 42 процента от стойността си между 1 ноември и 18 февруари, като едва през последния месец отбеляза известна стабилизация.

"Това може да доведе до колапс на държавния бюджет", смята Додон. Според него при сегашното равнище на корупция в съдебната система и при високото положение на замесените в случая очакването изчезналите пари да се върнат е наивно.