Пазарите останаха спокойни в очакване Европейският банков регулатор (European Banking Authority) да публикува днес резултатите от така наречените "стрес-тестове" в Еврозоната.

Според анализаторите е малко вероятно инвеститорите да заемат позиции преди да чуят „присъдата за устойчивост" на 91 европейски банкови институции, които представляват 65% от банковия сектор в Европа.

Целта на регулатора е осигуряване на прозрачност на транзакциите, установяване на уязвимите места и отстраняване на възможните недостатъци в банковата политика.

Вниманието на инвеститорите ще бъде привлечено особено по отношение испанските и италиански банки, както и общите експозиции на суверенен дълг с надеждата, че заключенията няма да задълбочат дълговата криза и да подхранят спекулациите срещу финансовите институции.

Новите резултати ще бъдат представени в 19 ч. българско време - след затварянето на борсите за почивните дни. Според икономисти, цитирани от Франс прес, негативна оценка от банковия регулатор за състоянието на сектора може да застраши жизнеспособността на Европейския валутен съюз.

Междувременно отвъд Атлантика инвеститорите също са в очакване на оповестяване на индекса Еmpire State на ФЕД в Ню Йорк, на данните за промишленото производство, доверието на потребителите и индекса на цените.

Също днес финансовият гигант Citigroup ще представи резултатите си за тримесечието.