В Първа инвестиционна банка влизат и излизат пари колкото в нормален ден, казаха от кредитната институция по повод слуховете за ликвидна криза.

Обаждат се разтревожени клиенти, но след като получат информация, се успокояват, твърдят от банката. Данните за деня показвали, че няма движение на пари извън обичайните обеми.

Получават се заявки за дебитни карти и продължава набирането на депозити по промоционалните продукти. В ръководството на ПИБ все още не са локализирали източника на слуха, че банката е пред фалит.

По-рано днес единият от мажоритарните собственици, Цеко Минев, каза пред Дарик, че е подадена информация до прокуратурата, ДАНС и финансовото разузнаване с очакване гуверньорът на БНБ и Комисията за финансов надзор да опровергаят официално твърденията по адрес на банката.

Според Минев негативният слух е пуснат в България, а не идва отвън. Той изключва вероятността действията да целят понижаване цената на банката от кандидати, изявили намерения да я закупят.

Слухът прилича на много добре организирано и премерено активно мероприятие на бивши ченгета, каза Цеко Минев. Според него някой се е възползвал от момент, в който банката е уязвима и сменя софтуера си. Той цитира обявените по-рано този месец данни за развитие на институцията, която е привлякла нови 40 хил. клиента с над 580 млн. лв. нови депозити.

На фондовата борса днес книжата на ПИБ бяха обект на засилен интерес. Те отбелязаха спад в цената заради масови разпродажби, но по-късно частично се възстановиха и в края на търговията понижението бе само 2.60%. Прехвърлени бяха общо 114 988 лота при средна цена 6.73 лв. за акция.

Източник: БГНЕС, Снимка: Profit.bg.

Вижте още: БНБ и управата на ПИБ опровергават слуховете, че банката е пред фалит

Мажоритарите в ПИБ: Търсим източника на слуха

ПИБ е на пето място по привлечени депозити от граждани