Нюйоркската прокуратура поиска от трите водещи американски банки информация за услугите им в ипотечното кредитиране непосредствено преди финансовата криза от 2008 година, предаде ДПА.

Bank of America Corp, Goldman Sachs Group Inc и Morgan Stanley са изпратени призовки за среща с главния прокурор на щата Ню Йорк, съобщи късно снощи в онлайн изданието си в. "Ню Йорк таймс".

От призовките се разбира, че разследването ще покрие няколко аспекта на практиката на банките да обвързват ипотечните кредити с ценни книжа, които след това се продават на институционални инвеститори. Критиците осъдиха точно този процес на секюритизация за прикриването на истинския риск от кредитите.

Това позволи на кредиторите да удължат рисковите кредитни линии и впоследствие да прехвърлят дълга, заедно с направените инвестиции в съответните ценни книжа, на случаен инвеститор. В крайна сметка тази практика доведе до финансовия крах през 2008 година, припомня ДПА.

Според публикацията прокурорите биха могли да разследват как това може да използва, за да бъдат заблудени институционалните инвеститори, застрахователите и други кредитори.

Други щати преговарят за споразумение с водещите банки, според което властите ще се задължат да не разследват каквито и да било банкови практики в период преди и по време на кризата. Преди време главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман определи като неприемлива подобна сделка, припомня ДПА.

Източник: БТА