Съединените щати са започнали съдебно разследване срещу повече от 150 американски клиенти на швейцарската банка UBS, заподозрени в укриване на данъци, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес.

Вчера правосъдните власти в САЩ публикуваха показания на американски гражданин, който описва как сътрудници на UBS са му помогнали да укрива данъци чрез изграждане на сложна международна структура.

Оповестяването на тези факти, уличаващи UBS, става малко след постигнатото в сряда споразумение между американското правителство и швейцарската банка за уреждане на спора във връзка с обвиненията на Вашингтон, че банката е насърчавала американските си клиенти да укриват данъци.

Съединените щати отначало поискаха швейцарската банка да им предостави имената на 52 000 нейни американски клиенти, заподозрени в укриване на данъци. Банката най-вероятно ще предостави на правителството на САЩ имената на около 5 000 богати американци, заподозрени, че са я използвали, за да избегнат плащането на данъци.

Според източник, близък до преговорите, очаква се утре (в 15 часа българско време - бел. р.) да бъде постигнато окончателно споразумение.

Източник: БТА