Швейцарската банка UBS AG, която бе сред сериозно пострадалите от финансовата криза в Европа, разглежда няколко варианта за привличане на средства за изплащане на дълг, включително и чрез обмяната му в акции. Както информира Bloomberg, позовавайки се на добре информиран източник, UBS AG са в процес на преговори с правителството на Швейцария за погасяване на държавния кредит в размер на 6 млрд. франка (5.5 млрд. щ.д.). Планът за погасяване на задълженията на банката пред държавата трябва да получи одобрение на правителството, отбелязва агенцията.

Правителството на Швейцария купи дългови задължения на UBS AG, предвиждащи задължително конвертиране в акции, и обменът може да започне още във вторник. В резултат правителството може да придобие над 9% от капитала на банката.

От UBS се опитват да се възползват от връзките си с правителството, за да имат възможност за запазване на правото за самостоятелно вземане на бизнес решения, както и при обсъждането на такива въпроси, като компенсациите за кадрите.

„Присъствието на държавата сред акционерната структура на банката ще направи така в даден момент, че тя ще изпадне в неизгодно положение при привличане и запазване на способните кадри", отбелязва аналитикът на Sanford C.Bernstein в Лондон Дирк Хофман-Бекинг, „Възможността да се избегне държавното влияние остава под въпрос, а и би ли позволило правителството да се случи това", попита той.