Вълна от жалби срещу вдигането на банковите лихви тръгва към съдилищата в страната. Само адвокат Веска Волева е завела над 50 жалби от името на свои клиенти. Досега Волева е спечелила три дела срещу различни банки - две в София и едно в Русе.

Последната присъда е за вдигнатия лихвен процент на юриста Георги Георгиев. Банката, която е с гръцки собственици, ще трябва да върне надвзетите досега пари и да плати разноските по делото.

Юристът Георгиев подскочил, след като разбрал, че на всеки 3 месеца му вдигат вноските по кредита от общо 200 000 евро. Изчислил, че за целия период на заема от над 30 години ще трябва освен първоначално уговорените 613 000 евро да плати допълнително още 116 000 евро.

"На практика са ми вдигнали процента с приблизително 2 пункта", коментира вчера пред "Стандарт" Георгиев. Юристът, който работи в нефинансова банкова институция, видял в пресата за подобен казус и се жалвал пред адвокатката Веска Волева.

Тя вече имала предишен опит - първо спечелила собственото си дело за надвзети 2000 лв. по кредит, след това помогнала на свой клиент в Русе.

"И в трите случая говорим за различни банки, които действат по една и съща схема. Вместо те да поемат рисковете в дейността си, когато примерно вдигат лихвите по влоговете, банкерите прехвърлят тази тежест върху клиентите, като повишават лихвите по отпуснатите заеми", коментира Волева вчера.

В съда адвокатката се позовава на европейска директива 93. Според нея вдигането на лихвите е уговорка във вреда на потребитeля, което не отговаря на изискванията на добросъвестност, води до значително неравновесие между правата и задълженията на доставчика и потребителя.

Точно с този мотив съдилищата присъдили в полза на ужилените клиенти на банките.

Трите решения обаче ще създадат прецедент, който може да бъде използван от много българи, чиито месечни вноски по кредитите бяха вдигнати.