Вътрешното търсене задвижи ръста на БВП

1454
Вътрешното търсене задвижи ръста на БВП

Резултатът от референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз (т.нар. брекзит) бе определен от анализаторите на Райфайзенбанк (България) за най-значимото събитие на предходния месец.

От официалните статистически данни става ясно, че България не зависи съществено нито от търговията с Великобритания, нито от преките чуждестранни инвестиции оттам.

Освен това британските финансови институции почти не са представени в българския финансов сектор, поради което и върху този сектор не се очаква директно въздействие от излизане на Великобритания от ЕС. От друга страна, по линия на международните компании-майки и финансовите пазари, отрицателните въздействия на брекзита ще се почувстват и в България.  

Обзорът отчита, че според предварителните данни на НСИ БВП през първото тримесечие на 2016 г. е нараснал в реално изражение с 3% спрямо същото тримесечие на 2015 г.

„Положителното влияние на външното търсене върху икономическия растеж отслабна, а се засили приносът на вътрешното търсене. Така нетният експорт допринесе с 0.7 пр.п. за динамиката на БВП, докато индивидуалното потребление и брутните инвестиции реализираха приноси съответно от 2.0 и 1.4 пр.п.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на производството, най-солиден принос за растежа на БВП имаше секторът на услугите (1.8 пр.п.), следван от индустрията (0.8 пр.п.), докато селското стопанство беше индиферентно към растежа (0.0 пр.п.).

Очаквано, в сектора на услугите водещ принос имаха търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.7 пр.п.), операциите с недвижими имоти (0.3 пр.п). Те бяха следвани от финансовите и застрахователните дейности (0.2 пр.п.), научните изследвания (0.2 пр.п.), създаването и разпространението на информация (0.2 пр.п.).

„Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през първото тримесечие – покупки на автомобили и недвижими имоти, поради наличието на значителни спестявания у потребителите и спада на лихвите по депозитите и кредитите“, допълни Калчев.
 
За цялата 2016 г. Райфайзенбанк (България) очаква растеж от 2.5% (предходна прогноза за растеж от 2.1%), който ще бъде движен преди всичко от потреблението и в по-малка степен от инвестициите, които ще бъдат потиснати поради очаквано по--слабо усвояване на еврофондове през годината. 

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...