Резултатът от референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз (т.нар. брекзит) бе определен от анализаторите на Райфайзенбанк (България) за най-значимото събитие на предходния месец.

От официалните статистически данни става ясно, че България не зависи съществено нито от търговията с Великобритания, нито от преките чуждестранни инвестиции оттам.

Освен това британските финансови институции почти не са представени в българския финансов сектор, поради което и върху този сектор не се очаква директно въздействие от излизане на Великобритания от ЕС. От друга страна, по линия на международните компании-майки и финансовите пазари, отрицателните въздействия на брекзита ще се почувстват и в България.

Обзорът отчита, че според предварителните данни на НСИ БВП през първото тримесечие на 2016 г. е нараснал в реално изражение с 3% спрямо същото тримесечие на 2015 г.

„Положителното влияние на външното търсене върху икономическия растеж отслабна, а се засили приносът на вътрешното търсене. Така нетният експорт допринесе с 0.7 пр.п. за динамиката на БВП, докато индивидуалното потребление и брутните инвестиции реализираха приноси съответно от 2.0 и 1.4 пр.п.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на производството, най-солиден принос за растежа на БВП имаше секторът на услугите (1.8 пр.п.), следван от индустрията (0.8 пр.п.), докато селското стопанство беше индиферентно към растежа (0.0 пр.п.).

Очаквано, в сектора на услугите водещ принос имаха търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.7 пр.п.), операциите с недвижими имоти (0.3 пр.п). Те бяха следвани от финансовите и застрахователните дейности (0.2 пр.п.), научните изследвания (0.2 пр.п.), създаването и разпространението на информация (0.2 пр.п.).

„Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през първото тримесечие – покупки на автомобили и недвижими имоти, поради наличието на значителни спестявания у потребителите и спада на лихвите по депозитите и кредитите“, допълни Калчев.

За цялата 2016 г. Райфайзенбанк (България) очаква растеж от 2.5% (предходна прогноза за растеж от 2.1%), който ще бъде движен преди всичко от потреблението и в по-малка степен от инвестициите, които ще бъдат потиснати поради очаквано по--слабо усвояване на еврофондове през годината.