От 1 януари 2013 г. доходите ни от лихви, получени от депозитите ни в търговските банки, се облагат с 10% данък. Възможно ли е да избегнем десятъка, като прехвърлим парите си в чуждестранна банка?

Екипът на Profit.bg проучи лихвите по спестяванията за физически лица в няколко държави.

Оказа се, че единствената ни възможност за по-висока доходност, с което да избегнем гореспоменатия данък, е депозит в местна валута, например рубли, динари, лири, гривни за Украйна и др.

Най-високата лихва, давана от руска банка, е 8.85% (Rosbank, част от групата на Societe Generale), докато в Sberbank тя варира от 8.25 до 8.75 на сто.

Това обаче са стандартните депозитни предложения, а както знаем, при по-големи суми могат да се договорят и по-добри (преференциални) лихвени равнища. Лихвите по депозитите в евро и долари варират от 2.5% до 4% в страната.

В Украйна лихвите достигат и до 16.5%, каквато е в Prominvestbank, но отново депозитът трябва да е в местната валута гривна.

В Турция стандартните предложения в лири надхвърлят 7 на сто, докато в Полша и Румъния те варират от 3 до 5%.

При депозити в чужбина в местна валута, както вече бе споменато по-горе, основният ни риск е валутният. През 2012 г. рублата, например, отчете ръст от 6.3% спрямо долара и 4.9% спрямо еврото, но дали така ще се представи и през настоящата 2013 г.

В случай, че местната валута отчете повишение спрямо долара и еврото, то ние ще спечелим, както от евентуалната по-висока лихва, така и от ръста на валутата. Отбележи ли спад, трябва да разчитаме, че понижението ще е по-малко от разликата между лихвата в местна и чуждата банка.

* Настоящият материал не представлява предложение за депозити в чужди или местни банки.