Представители на бизнеса поискаха да се намалят осигуровките с пет пункта. Те казаха това в дискусия за развитието на икономиката в условията на икономическа криза. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев това ще струва около 300 млн. на хазната. Васил Велев предложи намалението на осигуровките да е за сметка на антикризисния пакет, която държавата подготви. Така ще се инвестират не 5.6 млрд. лв., а 5.3 млрд. лв. и пак ще се подпомогне икономиката ни.

Според социалния министър Емилия Масларова обаче не трябва икономическите проблеми да се решават само чрез намаляване на осигуровките. Тя подчертава, че не може до безкрай само чрез осигурителната система да се решават икономическите проблеми в страната.

Зад предложението да се намали осигурителната тежест застана и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него управляващите трябва да преразгледат и Бюджет 2009, тъй като отсега е ясно, че основни параметри като приходите няма да се изпълнят.

Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира, че е логично лихвите по заемите у нас да са високи, въпреки вижданията на някои финансисти, че рискът в България не налага толкова високо оскъпяване по кредитите. Като бивш инвестиционен банкер той заяви, че трезорите ни биха предпочели да инвестират парите си в чужбина при 10%-на лихва, а не да ги дадат като кредит, от който да спечелят 6%.

Според банкера Стоян Александров обаче БНБ трябва да обърне сериозно внимание на някои трезори. Според него някои банки имат неразумно поведение, което рано или късно ще доведе до жестоки последици.

„От една страна високите лихви, които даваме сега, когато привличаме ресурс, фактически стопира кредитирането както за реалната икономика, така и за гражданите, а от друга, покачвайки цената на ресурса, това дава основание на много банки да преразгледат вече договорените лихвени проценти в тези договори за кредит и потърпевши са тези, които вече са договорили кредити и то при едни условия, а сега изведнъж ние ги сюрпризираме със значително по-високи лихви", допълни бившият финансов министър.

Източник: БНР, Снмка: БГНЕС

Още по темата:

Велчев: Банките ще са сред най-пострадалите от кризата

Ст. Александров: Да успокоим лихвите по депозитите

Искров: Да не обърнем каручката с празни приказки

Станишев: Влизаме в кризата в добра кондиция