Може да се представи какво смущение е изпитал Алистър Дарлинг, признавайки на 18 юли възможността за смекчаване на прословутото златно правило на британската бюджетна дисциплина, коментира в. "Монд".

Рискът от рецесия, съчетан с банкова криза, може да принуди министъра на финансите да наруши святото правило, което е в сила от идването на власт на лейбъристите през 1997 г. и което изисква държавният дълг да не надвишава 40% от БВП и единственото нарушение се допуска за дългосрочни инвестиции.

"За да бъде спазен критерият, трябва да се увеличат данъците или да се намалят обществените разходи. (...) Тези правила бяха спазвани 10 години до настоящата криза", обяснява Антоан Бозу от Institute for Fiscal Studies.

Според Питър Спенсър от консултантската фирма Ernst & Young идеята за смекчаването на златното правило е свързана с трудния момент, през който минават британските банки.

Нетният дълг Великобритания в момента възлиза на 38.3% и ако в него бъде включена цената на национализацията на Northern Rock, той ще възлиза на 44.2%.

"Целта на подобна ревизия е да се увеличат средствата за намеса на държавата, в случай че трябва да подпомага изпаднали в затруднения заради кредитната криза финансови учреждения", коментира Спенсър.

Изложени на риска на ипотечната криза, "големите" в сектора-Barclays, Royal Bank of Scotland и Lloyds TSB, виждат как стойността им на борсата се топи.

Bradford & Bingley едва успя да избегне банкрута, докато Alliance & Leicester прие да бъде купена от испанската Santander. HBOS успя да запише увеличение на капитала едва от 10%.
Разпределението на бюджета въпреки тази картина все пак е политически въпрос. Това е още по-вярно във Великобритания на фона на предстоящите избори през 2010 г. и непопулярността на правителството.

Ситуацията изключва възможността за вдигане на данъците и увеличение на удръжките за здравеопазване. Нещо повече- решението за отлагане до април 2009 г. на увеличаването на данъка върху литър гориво с 2 пенса и отказът от допълнителен финансов натиск върху печалбите на чуждестранни фирми, работещи в страната, са твърде важна точка за правителството.

Пред премахването на златното правило обаче стои друго препятствие- Европейската комисия, която и без това критикува Великобритания.

Макар и да е извън еврозоната, Лондон се подчинява на договореностите от Маастихт и Брюксел вече го упрекна за увеличението на бюджетния дефицит, което опетнява и без това загубилата блясък репутация на финансовия министър Алистър Дарлинг и тази на неговия предшественик- настоящият премиер Гордън Браун.