Правителството на Великобритания през тази седмица ще обяви плановете си да закупи допълнително акции за 30 млрд. паунда (49.3 млрд. долара) в банките Royal Bank of Scotland и Lloyds, информира Bloomberg, позовавайки се на публикация на The Daily Telegraph.

Според изданието британският министър на финансите Алистър Дарлинг се е съгласил да похарчи около 25 млрд. паунда (41 млрд. долара) за закупуването на акции в отчасти национализираната RBS и 5.5 млрд. паунда (9 млрд. долара) за акции в Lloyds. Тези намеренията се очаква да бъдат съобщени във вторник.

Така делът на правителството в RBS ще нарасне от 70% в момента до 84%.

Това обаче няма да остане без последствия за банките. RBS, която е на път да си осигури гъвкавост, но да остане в така наречената Схема за защита на активите, се очаква да получи инструкции да продаде застрахователното си подразделение заедно с марките Direct Line и Churchill, както и брандираните клонове в Англия и Уелс.

Lloyds, която се надява да избегне Схемата за защита на активите посредством издаването на права и други мерки, е близо до сключването на сделка с правителството и с Брюксел, съгласно която ще трябва да продаде Lloyds TSB Scotland, мрежата си от клонове Cheltenham & Gloucester и подразделението за интернет банкиране Intelligent Finance, твърдят запознати източници.

Вестник Financial Times пък днес излиза с публикация, че Santander ще има право да наддава за 312-те бизнес ориентирани клона на RBS съгласно условията на конкуренция договорени между Лондон и Брюксел, тъй като испанската банкова група разполага с по-малко от 8% от британския пазар за малко бизнес кредитиране.