Правителството на министър-председателя Гордън Браун ще инвестира около 50 млрд. паунда (87 млрд. долара) в безпрецедентен опит да предотврати колапс на банковата система на Великобритания, информира Bloomberg.

Правителството ще закупи привилегировани акции в банките като част от плана. Решението идва ден след като акциите на третата най-голяма банка по пазарна стойност във Великобритания Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), се обезцениха с 39% на Лондонската фондова борса поради опасения, че финансовото състояние на банката се влошава.

Задълбочаващата се кредитна криза принуди Великобритания да се присъедини към САЩ, Ирландия, Исландия, Белгия и Испания в предприемането на неизпитани мерки за спасяването на техните най-големи банки. Базираната в Единбург RBS и HBOS Plc, която е най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, загубиха повече от половината си пазарна стойност тази седмица, след като инвеститорите загубиха доверие в способността им да се финансират.

RBS, Barclays Plc, Lloyds TSB Group Plc и три други британски банки трябва да изплатят 54 млрд. паунда дългове до края на март 2009 г., след като цените на заемите достигнаха рекордни нива, а банките с неохота отпускат средства помежду си. Общите дългове, които включват облигации, конвертируеми облигации и търговски ценни книжа надхвърлят три пъти дълга, изплатен за същия период година по-рано.

RBS има плащания по облигации на стойност около 11.5 млрд. паунда в следващите шест месеца, докато плащанията на Barclays, най-голямата британска банка по пазарна стойност, за същия период възлизат на 15.9 млрд. паунда, показват данни на Bloomberg.

Британските банки водят от седмици преговори с правителството за продажбата на дялове и вдигането на гаранциите по банковите депозити. Ирландия и Германия увеличиха гаранциите по банковите депозити, след като опасността от фалити на банки в двете страна разклати доверието на инвеститорите.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's тази седмица намали кредитния рейтинг на RBS за първи път от 10 години.

RBS, която закупи NatWest за 24 млрд. паунда през 2000 г. отчете 5.9 млрд. отписвания на активи и нетна загуба от 761 млн. паунда за първата половина на годината. Банката ще отчете още около 1.1 млрд. паунда отписвания на активи по-късно през годината.

Акциите на базираната в Единбург HBOS загубиха 41% от стойността си вчера, след като инвеститорите се отнесоха скептично по отношение на подкрепяното от правителството придобиване на банката от базирата в Лондон Lloyds TSB.

Lloyds TSB се съгласи на 18 септември да закупи HBOS в сделка с размяна на акции, която се оценяваше на 10.4 млрд. паунда. Пазарната стойност на HBOS оттогава е намаляла до 5.1 млрд. паунда.

Миналия месец правителството пое контрол над ипотечния кредитор Bradford & Bingley Plc. Това беше втората национализация във Великобритания през годината след тази на Northern Rock.